Når påsken nærmer sig, tænker vi typisk på æg. Og når man tænker på æg, tænker man på den stol der blev designet for næsten tres år siden af den uforlignelige arkitekt og designer, Arne Jacobsen.

aegget2

Arkitektur og design sammen

Hyret til at designe alle elementer i SAS Royal Hotel i København (1958-1960) – fra højhus facade til sine interiør og møbler – var Jacobsen i stand til at anvende sine teorier, om integreret arkitektur og design, i praksis. Ægget var en væsentlig del af Jacobsens samlede grand masterplan for Royal Hotel, og er designet til at sidde i, i hotellets reception og lobby områder. Stolen var perfekt designet til både lobbyer og stuer da den har et stilrent design og formen er behaglig. Der hører også en polstret fodskammel med til stolen som gør at man har mulighed for at slå fødderne op og slappe endnu mere af hvad enten du sidder og læser en bog i din stue eller du sidder og venter i lobbyen i et hotel.

Skabelse af eftertragtning

Arne Jacobsens Ægget er en skulpturel opus, et ikon for midten af det tyvende århundredes dansk moderne design og en varig klassiker. Eftertragtelsen fra design fans, unge såvel som gamle, har sørget for at Ægget aldrig har været ude af produktion og forbliver et genkendeligt symbol på midten af det sidste århundredes modernisme. Jacobsen skabte Ægget i 1958 som en moderne udgave af det tidløse øreklapstol design. Sammenligninger er foretaget til Eero Saarinens stol, Womb Chair (1948), som nogle mener påvirkede Jacobsens design af Ægget.

Moderne i dag?

Ægget er idag stadig ekstremt populært, og er set som et unikt håndværk over hele verden. Der bliver produceret flere forskellige farver i diverse materialer så som italiensk læder, ruskind og uld. Prisen for Ægget varierer meget og er afhængig af hvor man køber den. På den originale hjemmeside, for Arne Jacobsen og Fritz Hansen møbler, ligger prisen på DKK 40.000-95.000 og den billigste som man kan finde på nettet på annoncemarkeder som DBA, ligger mindsteprisen omkring DKK 30.000 (og der kan være risiko for at den er beskadiget).