I sidste uge skrev jeg et indlæg om replica møbler og havde ikke forventet så meget feedback som jeg fik. Jeg er meget taknemmelig for at høre kommentarerne, da det er grunden til, at jeg skrev en blog. Det føltes som at kaste en sten i en dam og krusningerne er stadig i gang.

Som et enkelt indlæg om emnet kopimøbler, ville det aldrig være i stand til at komme ind på alle aspekter af dette emne, så jeg havde planlagt at tage dette op igen med et par flere indlæg. Det vigtigste punkt, der blev rejst over dette indlæg er, om vi (og med “vi” mener jeg de mindre velhavende design elsker) bør have mulighed for at købe designs til en langt lavere pris.

replica eames dsw

Hvorfor skulle en Eames DSW stol være ude af min rækkevidde, når jeg er så taknemmelige for dette som dem med flere penge. Trods alt øsnkede Charles & Ray altid at deres designs skulle placeres i det offentlige rum og nydes af alle.

Dette åbner to veje af samtalen for mig:
1. Hvorfor en Eames DSW koster £ 340?
2. Skal kopier have lov til at tilbyde en lavere pris version?

Jeg har givet min moralske mening om dette emne, jeg er imod kopier. De tager royalties fra designere. Så simpelt er det. (NB. Jeg har tænkt mig at beskæftige mig med emnet af royalties for designere, der ikke længere er i live en anden gang, da det bliver ved med at vende tilbage.)

Men hvad med min mening om overkommelige priser, og ønsket om en designer gør sine produkter billige. Og hvad skal denne pris være? Jeg hører beløbet £ 30 en masse for en stol. Efter min mening, kan du ikke lave en god stol til detailhandelen for £ 30. Men jeg ejer stole, der koster £ 10, som jeg elsker. Men jeg vil ikke sammenligne dem til komfort i min Vitra Eames DSW. Hvis en stol er £ 30 så er jeg desperat for at sætte min bagdel i den og se, hvor komfortabel den er. Hvis det er behageligt, så begynder jeg at se på kvaliteten af fremstillingen. Bliver disse møtrikker og bolte nemt løse? Er kanten af plastikken håndlavet? Hvis det ser godt ud for mig, så spekulerer jeg over, hvor den er lavet, hvordan emballagen er, og hvordan den vil se ud efter et par års brug. Det er et vanskeligt område, og et, som jeg håber at udforske meget snart. (På dette notat, har jeg rakt ud til nogle virksomheder for hjælp til dette, men jeg ville elske at have en producent til at forklare mig, hvorfor deres produkter koster mere end kopierne.)

Nå, lad os komme tilbage på sporet. Skal kopier have lov til at være en lavere pris version? Jeg tror på kreativitet, og finansiering af denne, ville være af en designer eller en fabrikant. Og kopier, for mig, åbner op for spørgsmål om dette.

Men hvorfor kopiere et design? Hvorfor ikke designe en £ 30 stol? Eller er det et centralt punkt, at design/modellering af et produkt tager tid og koster penge mens der kan laves en kopi til relativt få penge. Måske er det, måske ikke. Eller er det til brændstof til efterspørgslen? Vi ser Eames DSW på Pinterest og i blade hele tiden, som giver kraft til vores ønske om at have en af disse ikoner i vores eget hjem. Hvis et nyt stol design blev lanceret ville det sælge lige så meget som en kopi? Sikkert ikke. Og at markedsføre et nyt produkt er dyrt … at skabe efterspørgsel, som Eames DSW har genereret. Heri ligger nogle af de ekstra omkostninger set som de officielle produkter, de støtter og skabe bevidstheden, der gør det tiltrækkende for kopister.

Men hvorfor ikke lade de mennesker der ønsker den oprindelige, købe den, og lade folk der ikke har råd til det, købe en kopi? Her er vi med et moralsk dilemma igen. Hvis du designede noget og var glad for at sælge det og få en profit fra din egen idé, og nogen kopierede det og solgte det ved at underbyde dig og ike betale dig noget, ville det gøre dig vred eller glad, at dit produkt blev nydt af flere mennesker? Bare rolig, kære læser, der er ingen grund til at besvare det spørgsmål. De fleste af os er kapitalister, når det kommer til handel.

Så hvorfor ikke designe en ny stol for £ 30? Kom nu, hvor svært kan det være? Form Us With Love fik netop det til opgave af mega detailhandlen Ikea, der sælger deres Janinge stole for £ 40. Det er en plastikstol, der ikke krænker nogen ophavsret og endda understøtter kreativitet ved at finansiere nye overkommelige design og møbler. Eller hvorfor ikke købe Hille’s genudgivelse af Polyprop stolen godkendt af Robin og Lucienne Day Foundation, som kun koster £ 49 og er så smuk i alt sin utilitaristiske pragt. At købe den stol understøtter fondens arbejde med elevernes udvikling og finansierer fremtidige udforskning af design.

Der er mange forskellige måder hvorpå du kan købe en dyr stol uden at være nødsaget til at købe en kopi. Skønt design, overkommelig, etisk, behagelig og lavet til at holde. Præcis som en overkommelig stol burde være.